Sprekers
CV Prof. Dr. Maria Orellana
After obtaining her dental degree, Prof. Dr. Maria Orellana completed a doctorate (PhD) in Oral Biology and Maxillo-facial Pathology at the Medical College of Georgia in the USA. Her thesis focused on understanding the biology of tooth movement during orthodontic treatment. She later completed her specialty in Orthodontics at one of the most prestigious Canadian Universities, the University of Alberta. At the same time, Prof. Dr. Orellana pursued a Master of Sciences. Her research focused on understanding and preventing caries during orthodontic treatment. In 2007, Maria joined the University of California San Francisco as an Assistant Professor of Orthodontics, later becoming Associate Professor and clinic director. She was also a Director and Chair of the Boston University Orthodontic Program in Dubai, UAE. She is currently a Professor and clinic director of the Orthodontic Program at the Université Libre de Bruxelles (ULB) at the Erasme Hospital. Professor Orellana has published extensively in American and International journals and participated in several orthodontics books. She is also an internationally recognized lecturer in orthodontic treatment with clear aligners such as Invisalign. During her career, she has trained thousands of doctors across the globe.
Lectures by Prof. Dr. Maria Orellana
1) The management of multidisciplinary orthodontic treatments with clear aligners
Quite often multidisciplinary treatments represent a challenge in coordination among the different dental specialists. Clear aligners which utilize digital treatment planning can facilitate the treatment outcome in these complex cases. Moreover, it can give the dental specialists multiple checkpoints that are fundamental in complex cases rehabilitation. However, this planning requires a global vision and a precise staging of the movements that are unique to clear aligners treatment.This lecture will be divided into two parts:
- a) The first part will focus on orthodontic treatment therapy with Clear Aligners and orthognathic surgery
- b) The second part will discuss orthodontic treatment with clear aligners and restorative Dentistry
Objectives: This lecture will provide enhanced protocols and staging to treat complex multidisciplinary cases that require restorative treatments, implants, and orthognathic surgery.
Learning outcomes: After this lecture, doctors will learn how to better manage the timing for each collaboration between orthodontics and other specialists. They will confidently plan surgical cases from palatal expansion to bi-maxillary orthognathic surgery.
2) Orthodontic treatment with Clear Aligners in Growing patients
This lecture will be divided into two parts:- a) Class II treatments in growing patients: different options for long-lasting results. Different protocols will be discussed from distalization to Mandibular Advancement
- b) Other types of malocclusion in growing patients and treating patients in the early mixed dentition with clear aligner therapy.
Objectives: This lecture will provide a clear understanding of when and how to treat most efficiently growing patients.
Learning outcomes: After this lecture, doctors will learn how to better manage the timing and choose the right protocol for treating growing patients.
Jeroen Bal en Bob Tieke: De Nederlandse Zorgautoriteit en het hoe en waarom van kostenonderzoeken
Jeroen Bal en Bob Tieke vertellen namens de NZa over de rol van de NZa in het stelsel en zoomen dan in op het fenomeen ‘kostenonderzoeken’. In de mondzorg voert de NZa de komende tijd een kostenonderzoek uit, in deze presentatie beschrijven ze waarom kostenonderzoeken eens in de zoveel tijd plaatsvinden en hoe de NZa dat tegenwoordig aanpakt. Ook is er kort aandacht voor de rol van de NZa in het stelsel.
CV Jeroen Bal
Jeroen is projectleider regulering mondzorg in de eerstelijn bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Na een studie bestuurskunde in Enschede met veel interesse voor de vitale sectoren voor de burgers van ons land, was het voor hem, na een uitstapje naar de infrastructurele sector, een logische stap om beleid te maken in de zorgsector. “De uitdagingen waar de (mond)zorg voor staat zijn legio en de vindingrijkheid van de sector om met deze uitdagingen om te gaan veelbelovend. Dát maakt de sector zo ontzettend boeiend”.
CV Bob Tieke
Bob is projectleider kostenonderzoek Mondzorg 2024-2025 bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Na zijn studie Gezondheidswetenschappen in Enschede en een carrière in de internationale handel is hij terug bij zijn oude liefde: De zorgsector. “Om ervoor te zorgen dat alle inwoners van Nederland betaalbare zorg krijgen als zij dat nodig hebben moeten we continu inzetten op een proces van innoveren, experimenteren, leren en samenwerking met onze omgeving”.
CV Peter Joosten MSc.
Peter Joosten MSc. (1984) is futurist, spreker en toekomstonderzoeker. Hij helpt organisaties, afdeling en teams om beter voorbereid te zijn op de toekomst.
Als futurist geeft Peter interactieve lezingen bij bedrijven, instellingen en overheden om mensen na te laten denken over de toekomst.
Daarnaast begeleidt hij als innovatiewetenschapper organisaties met toekomstverkenningen, workshops en adviestrajecten, zodat zij structureel veranderingen kunnen doorvoeren om toekomstgerichter te worden.
Als gastdocent is Peter verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven (Master Human Technology Interaction) en Hogeschool Windesheim (Future Studies).
Peter studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen Bedrijfskunde en Journalistiek. In 2019 rondde hij de opleidingen bio-ethiek aan de Università Europea di Roma (Italië) en de Biohack Academy aan de Waag Amsterdam af. In 2020 volgde hij de opleiding wetenschapsjournalistiek.
Toekomstverkenning Orthodontie
De ontwikkelingen in de (mond)zorg gaan snel. Van slimme tandenborstels tot virtual reality en kunstmatige intelligentie. Welke impact hebben al deze ontwikkelingen op de orthodontie? Hoe ga je als orthodontist hiermee om? Hoe kun je zelf aan de slag met innovatie? Wat is de toekomst van zorginnovatie en wat voor ethische, filosofische en maatschappelijke kwesties ontstaan hierbij?
CV Atilla Gül
Atilla Gül (1988) is in 2018-2021 opgeleid tot MKA-chirurg in het Erasmus Medisch Centrum (EMC) Rotterdam, met daarbij zijn perifere opleiding in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) Tilburg.
Gedurende zijn opleiding heeft hij promotie onderzoek gedaan naar verschillende driedimensionale (3D) en klinische aspecten van Mandibular Midline Distraction (MMD) en Surgically Assisted Rapid Maxillary Expansion (SARME).
In 2022 heeft hij zijn proefschrift getiteld ‘Three-dimensional and clinical aspects of BiMaxillary Expansion’ succesvol verdedigd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Na zijn specialisatie tot MKA-chirurg, heeft hij aansluitend een 2-jarig fellowship Hoofd-Halschirurgie (Oncologie) gevolgd aan het EMC Rotterdam.
Sinds 2022 is Atilla Gül aangesloten binnen de vakgroep Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie in het ETZ Tilburg, en heeft daarnaast een (deel)aanstelling als staflid op de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie in het EMC Rotterdam.
‘Three-dimensional and clinical aspects of BiMaxillary Expansion’
Deze lezing betreft een uiteenzetting van de verschillende driedimensionale (3D) en klinische aspecten van Mandibular Midline Distraction (MMD) en Surgically Assisted Rapid Maxillary Expansion (SARME). Deze chirurgische technieken hebben als doel om respectievelijk de onder- en bovenkaak te verbreden ter correctie van transversale discrepanties. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de distractie osteogenese principes. De volgende onderdelen zullen respectievelijk belicht worden:
- 3D dento-skeletale effecten van bot-gedragen versus tand-gedragen MMD en tandgedragen SARME.
- 3D weke delen effecten van MMD en SARME.
- Langetermijn dento-skeletale effecten van bot-gedragen MMD en tand-gedragen SARME.
- Patiënten ervaringen en tevredenheid over MMD en SARME.
- Huidige toegepaste standaard in transversale mandibulaire en maxillaire discrepanties door orthodontisten en mond-, kaak- en aangezichtschirurgen (MKA-chirurgen) in Nederland.
- Complicaties bij MMD.
CV Sjoerd Smeekens
Na de basisopleiding (Nijmegen) en 10 postdoctorale universiteitsjaren in Basel (CH) en Freiburg (D), werd de Zwitserse specialisatie in de reconstructieve tandheelkunde (SSRD), de Duitse specialisatie in prothetische tandheelkunde en materiaalkunde (DGPro) en zijn promotie in Freiburg behaald. Sjoerd is erkend tot Europees specialist in prosthodontics (EPA) en restauratief tandarts (NVVRT). Na externe docentschappen aan de universiteiten van Nijmegen en Pennsylvania (USA), heeft hij zich toegelegd op de kliniek en academie voor reconstructieve tandheelkunde (Beuningen) waar hij met veel enthousiasme behandelt en doceert.
Orthodontie vanuit reconstructief oogpunt
Occlusaal weefselverlies veroorzaakt in de regel positieveranderingen van gebitselementen. Het intraoraal krachtenspel wordt ongunstiger waardoor de kans op verder gebitsverval toeneemt. Het op de juiste manier corrigeren van de 3-dimensionele positie van gebitselementen alvorens de occlusale morfologie te verbeteren is essentieel om een duurzame en stabiele situatie te kunnen bereiken. Met andere woorden: orthodontie is een onmisbare schakel binnen de reconstructieve tandheelkunde.
Deze voordracht laat aan de hand van wetenschappelijke literatuur en klinische voorbeelden zien wat de optimale 3-dimensionale positie van de gebitselementen en hun onderlinge relatie is om een duurzaam resultaat te bereiken.